Menu

Til kamp i Kasekalawe

image
Buster Kirchner og Klaus Rejnhold
30. november 2017 kl. 20:42
Læs anden del af Buster Kirchners beretning fra Zambia

Til kamp i Kasekalawe

Som træningen skred frem, og spillerne med hastige skridt forbedrede ydersidespark og førsteberøringer, nærmede dagen sig, hvor jeg for første gang skulle stå i spidsen for Mbete FC i kamp. Vores U17-hold skulle på tur til landsbyen Kasekalawe, og forude ventede en svær udekamp. Med en health post og en upcoming asfaltvej er Kasekalawe således en langt større landsby end Mbete, så vi gik (bogstavelig talt to timer i den brændende sol) til kampen som underdogs. Mr Mwakachembe var forhindret i at komme, så jeg stod alene med ansvaret.

Da vi ankom til Kasekalawe dalede vores optimisme en smule. Hjemmeholdets spillere var både større og stærkere end vores, og så spillede de næsten alle med fodboldstøvler på. Mange zambiere er ikke registreret, så det er så godt som umuligt at bevise, at der bliver fiflet med alderen, men lad nu det ligge. Der skulle heldigvis mere til at slå mine spillere ud, og efter en kort peptalk fra undertegnede startede kampen – kun en halv time forsinket – med os som det bedste hold. Ved pausestillingen 0-0 samlede jeg drengene, roste dem for en godkendt første halvleg og fortalte, at jeg ville foretage to udskiftninger. Til min store overraskelse blev jeg mødt af stor modstand fra spillerne, som højlydt lod mig vide, at jeg ikke skulle benytte mig af udskiftningsspillerne allerede nu. De spillere, som sad på bænken, kunne ikke gøre en positiv forskel, blev jeg fortalt. Overrasket over spillernes kyniske indstilling til holdkammeraterne, gik jeg på kompromis og foretog kun en enkelt udskiftning.

Hvis pausesnakken havde været kaotisk, var det ingenting i forhold til starten af anden halvleg. Dommeren valgte nemlig at fløjte spillet i gang, mens banen stadig var overrendt af børn, som endnu ikke havde fundet vej til tilskuerpladserne efter deres leg i pausen. Det skabte en absurd situation, hvor det i et inferno af rødt støv og legende småbørn lykkedes Kasekalawe at bringe sig foran 1-0. Jeg slog opgivende ud med armene, men kunne ikke undgå at trække på smilebåndet. Hvad var det lige, jeg havde været vidne til? Den tragikomiske situation blev startskuddet til en stor Kasekalawe-dominans, hvor det i den grad blev udstillet, at hjemmeholdets spillere var en del ældre end vores. Værternes overtag blev naturligvis fejret på lægterne, hvor især de fremmødte kvinder skabte en forrygende atmosfære. I slutningen af anden halvleg indtog kvinderne af uforklarlige årsager store dele af venstre side af banen, hvor de med en rytmisk dans forstyrrede spillet og i et par omgange også blev ramt af bolden.

Da vores sagesløse målmand indkasserede det tredje og sidste mål, udløste det et heftigt skænderi Mbete-spillerne imellem, men heldigvis lagde dommerens slutfløjt en dæmper på gemytterne. Vi tabte 3-0 og måtte samtidig indkassere to lettere alvorlige skader, men efterfølgende var der ingen sure miner. Jovist, drengene (og deres danske træner) var ærgerlige over nederlaget, men hurtigt ændrede stemningen sig. Spillerne erkendte nederlaget og lagde frustrationerne bag sig, og det var som om, de på et splitsekund vendte tilbage til deres normale jeg.

Da vi trætte og svedige i samlet flok gik tilbage mod Mbete, var solen for længst gået ned, og under stjernerne hyggesnakkede vi, pjattede og sang sange. Vi var begyndt at holde af hinanden. 

”That’s the African style”

Alt imens spillerne knoklede i den daglige træning, implementerede trænerstaben en række nye tiltag. Mr Mwakachembe fremskaffede en detaljeret spillerliste og blev gjort ansvarlig for at registrere spillerne ved hver træning, så vi havde et overblik over fremmødet. John, projektets ambassadør, fik til opgave at lave en vandordning. Tidligere har Mbetes fodboldspillere ikke drukket vand under træning, da det er opfattelsen, at stærke mand ikke har behov for vand, når de dyrker sport. Derfor var det en sejr for projektet, da spillertruppen blev udstyret med hver deres vandflaske, fire spande og et tidsskema for, hvornår hver enkelt spiller er ansvarlig for at hente vand og på hovedet transportere det til træningsbanen. I dag drikker vi vand ved hver træning.

På trods af fremgang både på og udenfor banen, skal det ikke være nogen hemmelighed, at der har været en række bump på vejen. Det største af slagsen var, da Mr. Mwakachembe fandt det nødvendigt at svirpe en af spillerne over fødderne med en lang pind, da han mente, at den pågældende spiller lavede for mange fejl i en driblekonkurrence. I momentet var jeg handlingslammet og vidste ikke, hvad jeg skulle stille op. Jeg besluttede mig for ikke at gribe ind, men i stedet opmuntre spilleren til at fortsætte med at udføre sine driblinger, uagtet trænerens straf.

Nogle dage senere havde vi i trænerstaben et møde, hvor vi diskuterede episoden. Jeg sad i en svær situation. På den ene side ville jeg fortælle Mwakachembe, at det aldrig er acceptabelt at slå spillerne, men samtidig måtte jeg forholde mig til, at min zambiske trænerkollega er rodfæstet i en kultur, hvor den slags afstraffelse altså ikke er unormalt. Balancegangen var at lade ham forstå, hvad jeg mente om fysisk afstraffelse, men samtidig respektere mandens kulturelle baggrund og undgå at træde ham over tæerne.

Jeg indledte med at snakke om motivation. Vi burde motivere spillerne til at forbedre sig, og det gjorde vi ikke ved at slå dem med en pind, ytrede jeg. Efter at have fået oversat til bemba, lo Mwakachembe og sagde: ”That’s the African style”. Svaret var en smule op ad bakke, men i Mwakachembes ansigt gemte sig en tydelig forlegenhed, som forsikrede mig om, at han havde forstået det skjulte budskab, at fysisk afstraffelse ikke bliver tolereret, og han har da heller ikke siden slået spillerne.

At inddrage livsværdier i fodbolden

Efter at have skabt et solidt fundament med spillerregistrering, vandordning, et gennemtænkt regelsæt og en sund træningskultur, er vi nu ved at tage det næste skridt. Vi forsøger i skrivende stund at inddrage livsværdier igennem fodbolden, hvilket vil sige, at vores fokus nu er et helt andet. Fra at have fokuseret udelukkende på fodboldfaglige elementer, har hvert træningspas nu et overordnet tema. Det kan være ansvar, respekt, mod eller noget helt fjerde. Tre-fire gange under hver træning stopper vi spillet, kalder spillerne sammen og laver en direkte kobling fra fodbolden til livsværdien. Et eksempel er, at det kræver mod at heade til bolden, så vi laver en hovedstødsøvelse og snakker derefter om mod. Træningen er ikke kun prædiken, men i ligeså høj grad dialog, hvor vi beder spillerne om at forklare, hvad det eksempelvis vil sige at tage ansvar, udvise respekt eller undgå fristelser.

At inddrage livsværdier i fodbolden er stadig i sin begyndende fase, men vi oplever en stigende interesse blandt spillerne, som fremstår koncentrerede og stadig mere deltagende. Forhåbningen er, at vores spillere bliver rollemodeller for landsbyens unge og igennem fodbolden tilegne sig kompetencer, som kan komme landsbyen til gode og – på et individuelt plan – give spillerne langt større udviklingsmuligheder end de øvrige mandlige landsbybeboere, hvis dagligdag i høj grad er præget af fiskeri og alkoholisme. 

En berigende tid

Det er en udsøgt fornøjelse at være træner for Mbetes U14- og U17-hold. Landsbyen er blevet mit andet hjem. Når jeg tager boldsækken på nakken og går ned gennem landsbyen med retning mod træningsbanen, bliver jeg mødt af utallige smil og varme hilsner fra de primitive stråtagshytter. På træningsbanen overstråler spillernes gejst og glæde selv de største udfordringer vi måtte have, og for en stund glemmer jeg de 35 graders varme og de larmende, beskidte børn, som hiver i mig fra alle sider, og når jeg efter en vellykket træning, træt og svedig forlader landsbyen, føler jeg mig overbevist om, at jeg må være verdens mest privilegerede fodboldtræner.

 

__________________________________________________________________

Om skribenten
Buster Emil Kirchner er 22 år, fra Esbjerg og har været frivillig hos Eventure Zambia i otte måneder. Tidligere har Buster trænet fodbold og lavet udviklingsarbejde i Sierra Leone og rejst i flere andre afrikanske lande.

Om Mbete Youth Football Project
Et samarbejde mellem Mbetes fodbolddelegerede og udviklingsprojektet Eventure Zambia
Tre ugentlige træningspas.
Mere end 60 registrerede spillere i aldersgruppen U14 og U17.
Underviser spillerne i livsværdier gennem fodbold.